Σελίδα 1 από 1

Ενιαίοι Επιμελητεριακοί Φορείς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ, 08 Απρ 2011 10:30 pm
από neaoktana
Είναι κοινά αποδεκτή και αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης η αναγκαιότητα να υπάρχουν ενιαίοι επαγγελματικοί φορείς ανά ειδικότητα οι οποίοι θα στεγάζουν όλους όσους έχουν παραπλήσιες ειδικότητες. Οι φορείς αυτοί θα έχουν και την ευθύνη της πιστοποίησης και εξέλιξης των μελών τους. Την πρακτική αυτή έχει υιοθετήσει και η ΕΕ (βλ. Higher Education and Training Awards, EUR-ACE Framework Standards for the Accreditation of Engineering Programmes).

Οι ρυθμίσεις που είναι αναγκαίο να γίνουν αφορούν κυρίως
α) στην άδεια άσκησης επαγγέλματος για τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι μόνον,
β) στην πρόσβαση, εξέλιξη και ανέλιξη των πτυχιούχων σε τομείς επαγγελματικών δραστηριοτήτων και
γ) στην συνέργεια και συμβατότητα των πρακτικών που ακολουθούνται στην χώρα για την μετάβαση των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αρχές για την Δημιουργία Ενιαίου Επιμελητηριακού Φορέα Μηχανικών

Δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα για διαβούλευση ένα πλαίσιο διαμόρφωσης ενιαίου επιμελητηριακού φορέα που αφορά τους μηχανικούς. Πρόκειται για τον τομέα με τον οποίο ξεκίνησε η διαδικασία της διαβούλευσης για την δημιουργία παρομοίων φορέων. Η διαδικασία θα συνεχιστεί και για τους άλλους τομείς ώστε να δημιουργηθούν όλοι οι αντίστοιχοι φορείς.

Στην προσπάθεια αυτή έγιναν επανειλημμένες συσκέψεις του Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με Πρυτάνεις, Προέδρους ΤΕΙ, το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο, την Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών, αλλά και με τα μέλη της επιτροπής που ορίστηκε στην τελευταία κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανωτάτης Πανεπιστημιακής και Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Σε όλες τις συζητήσεις και συσκέψεις, κοινή είναι η διαπίστωση ότι είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας η αντιμετώπιση και διευθέτηση των εκκρεμών και συγχρόνων ζητημάτων, στη βάση μιας συνολικής πολιτικής υπό τη διαχείριση και ευθύνη ενός επιμελητηριακού – επιστημονικού φορέα.

Για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος έχει διαπιστωθεί η ανάγκη ίδρυσης-οργάνωσης, (αρχές και δομή), και λειτουργία, (αρμοδιότητες, κανονισμοί), ενιαίου ανά ομάδα ειδικοτήτων επιμελητηριακού – επιστημονικού φορέα»

Στόχος: Ίδρυση ενός ενιαίου φορέα, με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία, (π.χ. ένα διευρυμένο ΤΕΕ), ο οποίος θα επιλαμβάνεται ολόκληρου του φάσματος του επαγγέλματος του Μηχανικού έως και τεχνιτών, ήτοι:
Περισσότερα εδώ: http://ypepth.opengov.gr/panaretos/?p=6205

Re: Ενιαίοι Επιμελητεριακοί Φορείς

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ, 08 Απρ 2011 11:30 pm
από gandalf
Απάντηση ΤΕΕ
Από Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων διαβάζουμε ότι δόθηκε στη δημοσιότητα ένα πλαίσιο διαμόρφωσης ενιαίου επιμελητηριακού φορέα που αφορά τους Μηχανικούς.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου, το συγκεκριμένο σχέδιο είναι αποτέλεσμα συζητήσεων του Υπουργείου με Πρυτάνεις, το «Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο», την ΕΕΤΕΜ, το ΣΑΠΕ και το ΣΑΤΕ.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, δηλώνει:
1. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας δεν είναι «Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο», και η αναφορά του κατ’ αυτό τρόπο είναι δείγμα της συνολικής προχειρότητας της πρότασης που διατυπώνεται στο Δελτίο Τύπου.
2. Ουδέποτε υπήρξε συζήτηση και διαβούλευση, πόσο μάλλον συμφωνία, για έναν ενιαίο επιμελητηριακό φορέα, όπως ψευδώς αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.
3. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας αποφάσισε την ίδρυση ενός Φορέα Διαβάθμισης και Πιστοποίησης Τεχνικών Επαγγελμάτων. Την συγκεκριμένη πρότασή του την έχει, άλλωστε, καταθέσει τόσο στο Υπουργείο Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, όσο και στα Υπουργεία, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Μάλιστα, αντίστοιχη πρόβλεψη, υπάρχει στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του ΥΠΟΜΕΔΙ.
4. Θα συνιστούσαμε στο Υπουργείο Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, να ασχοληθεί με τις αρμοδιότητες του και τα προβλήματα της Ανώτατης Παιδείας και όχι με αρμοδιότητες άλλων Υπουργείων.
Και ειδικότερα, να ξεκαθαρίσει, επιτέλους, ποιά Ανώτατη Παιδεία θέλει, ποιος ο ρόλος της κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης και φυσικά της τεχνολογικής εκπαίδευσης, ποια η πολιτική που σκοπεύει στα θέματα ίδρυσης Τμημάτων τα οποία δεν έχουν λόγο ύπαρξης, ποια η θέση του και η ευθύνη του απέναντι στους χιλιάδες άνεργους επιστήμονες οι οποίοι κατ’ έτος αποφοιτούν από τα Πανεπιστήμιά μας.
Με δυο λόγια, ας αφήσει στην άκρη την πεπατημένη μικροπολιτική των συντεχνιών.

ΦΘΑΝΕΙ ΠΙΑ το κρυφτούλι και τα ψέματα.

20110406ftaneipiaypourgeiopaideias.pdf
Απάντηση ΤΕΕ
(312.93 KiB) Έχει μεταφορτωθεί 131 φορές