Συνάδελφοι...
...το "point" μου είναι ότι, με τόσα χρήματα που δαπανήθηκαν για την κατασκευή ανισόπεδων κόμβων για το 2004, θα μπορούσαμε να είχαμε επιτύχει σχεδιασμό για συνεχή ροή στους αυτοκινητοδρόμους, ιδίως στις περιπτώσεις όπου η κάθετη στην κεντρική αρτηρία οδός είναι "δευτερεύουσα" (π.χ. Φάρος Ψυχικού, Φιλοθέη, Παράδεισος Αμαρουσίου, κλπ). Εκτιμώ ότι η κατασκευή τους θα είχε καταφέρει τουλάχιστον να αποκλείσει την δημιουργία κυκλοφοριακής συμφόρησης που υπάρχει σήμερα στους φωτεινούς σηματοδότες που ρυθμίζουν την αλλαγή κατεύθυνσης...!
(Και σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο υψηλότερο κόστος, αυτό θα εξισορροπείτω άνετα από τον έγκαιρο χρονικό προγραμματισμό, δηλαδή την αποφυγή των περιττών "πριμ" για την δήθεν έγκαιρη κατασκευή, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν απευθείας στον προϋπολογισμό κατασκευής ενός καλύτερου έργου...!

)
Σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω την μονομερή κατασκευή ανισόπεδων κόμβων στην πόλη, και εννοείται ότι θέλω να προτιμώ τα ΜΜΜ για την μετάβαση στο κέντρο. Όμως, όταν η έλευση του λεωφορείου είναι απροσδιόριστη χρονικά, δεν μπορείς να τηρήσεις εύκολα χρονοδιάγραμμα στις δουλειές σου. Παράδειγμα:
-Γιατί να χρησιμοποιήσω τα ΜΜΜ για να μεταβώ από την Πολυτεχνειούπολη (Ζωγράφου) στο κέντρο της Αθήνας (π.χ. Πλατεία Κάνιγγος), την στιγμή που θα έχω χρόνο αναμονής τουλάχιστον 15'-20' + 30' χρόνο κίνησης εντός του συστήματος (χρόνος που θέλει το λεωφορείο 242 να με μεταφέρει ως το μετρό στην Κατεχάκη, μαζί με την αναμονή εντός του μετρό και τον χρόνο μεταφοράς μέχρι Ομόνοια) = 45' έως 50', βάλε και 10' ποδαρόδρομος μέχρι την Πλ. Κάνιγγος => 50'-60' σύνολο, και να μην επιλέξω το Ι.Χ. μου, που σε 30' ακριβώς θα με έχει στο κέντρο της πόλης (με το αντίστοιχο βέβαια κόστος για στάθμευση (από 1€-7€) αναλόγως την περίπτωση.
Ένας κόμβος συνεχούς ροής δεν λύνει συνολικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα, εκτιμώ ότι χρειάζεται να γίνουν πραγματικά ανταγωνιστικά τα ΜΜΜ ως προς το Ι.Χ. σε ό,τι αφορά τον χρόνο...! Γιατί λοιπόν να μην υπάρχει ένα σύστημα ειδοποίησης του επιβάτη για τον χρόνο άφιξης του λεωφορείου στην στάση (το οποίο να εκτιμά το χρόνο άφιξης με βάση την θέση του λεωφορείου και την μέση ταχύτητα που καταγράφει το trip computer του), ώστε αφ' ενός οι χρήστες να ξέρουμε αν μας συμφέρει ή όχι, αφ' ετέρου να είναι συνδεδεμένο με ένα κέντρο διαχείρισης της κυκλοφορίας της γραμμής, το οποίο να δύναται να μελετήσει σε ποιά τμήματα της διαδρομής υπάρχει συμφόρηση, ώστε να εστιάσουν εκεί μελετώντας τί κυκλοφοριακές βελτιώσεις μπορεί να γίνουν.
Με εκτίμηση,
Θ._
_____________________________
Υ.Γ.#1:Γνωρίζετε αν ο οδηγός του λεωφορείου μπορεί να παρεμβαίνει αν π.χ. κάποιος ασυνείδητος έχει παρκάρει το όχημά του παράνομα σε στροφή λεωφορείων προκαλώντας καθυστέρηση στο δρομολόγιο; (Εννοώ με το να καλεί τον γερανό της αστυνομίας, και να έρχεται και να μαζεύει το παράνομο όχημα σε dt...!)

Υ.Γ.#2: Τους καθηγητές της Οδοποιΐας δεν βλέπω να συμμετέχουν στην συζήτηση...!
